Sierduiven

 Diverse Sierduiven rassen


Herkomst en aanschaf. 
De relatie tussen mensen en duiven is al heel oud. In het verre oosten waren de duiven al voor de komst van de beschaving in de omgeving van mensen te vinden. Oude geschriften en afbeeldingen leveren hiervan het bewijs. In het Hindoeïsme werd de god van de liefde, Kamadeva, altijd afgebeeld in het gezelschap van duiven. En uit het Christelijk geloof kennen we het verhaal van Noach die, na de zondvloed, uit de ark driemaal een duif uitzond om te kijken of er al ergens land was drooggevallen. Nog steeds is de Duif het symbool van de vrede. De voorvader van onze huidige Sierduiven is de Wilde Rotsduif, die voorkomt langs de Middellandse Zee en in Schotland. Deze duif leeft in open landschappen en maakt zijn nest op de rotsachtige bodem of op de kliffen. Uit de Rotsduif zijn ongeveer 800 rassen ontstaan die nu over de gehele wereld verspreid zijn. Als je een paar Sierduiven wil kopen, maar je hebt er nog niet zoveel kijk op, is het verstandig een ervaren liefhebber van de duivensport te benaderen. Bij “De Eendracht” Venlo e.o. zijn er genoeg mensen die je een handje willen helpen. Zij kunnen je vertellen waar je op moet letten bij de aanschaf van duiven, om latere teleurstellingen te voorkomen.

 
 
     Rotsduif (Columba livia)
    Rotsduif


Huisvesting.
Duiven hebben een hok en een buitenren nodig. Het hok moet droog, voldoende geventileerd en tochtvrij zijn. Aan de voorkant worden in- en uitvliegopeningen gemaakt waardoor de dieren in de buitenren kunnen komen. Het is handig als deze openingen door schuiven afgesloten kunnen worden. De grootte van het hok moet aangepast worden aan het aantal duiven dat je wil gaan houden. De regel is twee duiven per vierkante meter. Het hok kan het beste van hout gemaakt worden en voor het dak zijn golfplaten prima. Een hoogte en diepte van twee meter zijn goede maten voor een duivenhok. Maak de broedhokken ruim en plaats ze het liefst tegen de achterwand. Duiven gebruiken geen zitstokken maar zitjes. Voor duiven met voetbevedering bestaan speciale ronde zitjes. De buitenren moet voorzien zijn van stevig gaas dat net te klein is om mussen door te laten. Een bodem van zand voldoet goed. Breng ook in de buitenren wat zitjes aan. Informeer altijd eerst bij de gemeente of er een vergunning nodig is voor de bouw van een duivenhok.  


          Duivenhok met Voliere    
           
Duivenhok met Voliere

 Verzorging en voeding.
Duiven houden van regelmaat en rust. Benader de dieren daarom altijd rustig en al pratend, zodat ze weten dat je eraan komt. geef ze twee keer per dag op vaste tijden eten. Duiven zijn planteneters en eten voornamelijk peulvruchten, granen en zaden. In de dierenwinkel is speciaal sierduivenvoer te koop dat alle bestanddelen bevat die een duif nodig heeft. Geef ze dit voer daarom elke dag. Verder vinden ze verse groenten zoals boerenkool of sla ook erg lekker. een waterbak met vers water en een paar bakjes met grit, roodsteen en mineralen mogen nooit ontbreken. Maak elke week het hok goed schoon, verwijder de mest met een krabbertje. Een schoon hok is een eerste vereiste voor gezonde duiven.

    Roodsteen                         Sierduivenvoer Sierduif
   Roodsteen                                                      Sierduivenvoer

Voortplanting.
Als duiven een paar maanden oud zijn, zijn ze in staat zich voort te planten. Een mannetjesduif heet doffer en een vrouwtjesduif heet duivin. Het koppelen van duiven levert meestal geen probleem op. Een doffer accepteert meestal iedere duivin en omgekeerd. Dit is een goede eigenschap omdat je zo de gunstige erfelijke eigenschappen met elkaar kunt combineren. Het paringsgedrag van duiven kan sterk variëren. Sommige doffers zijn zelfverzekerder dan andere en sommige duivinnen kunnen vreselijk treuzelen. Tien tot veertien dagen nadat de koppeling van doffer en duivin heeft plaatsgevonden worden er twee eieren gelegd. Geef de duif een nestschotel om de eieren in te leggen. Als nestmateriaal kan stro en grove dennennaalden gegeven worden. Ook al stelt het nest van de duif niets voor, verander er zo weinig mogelijk aan. Een duif is gauw tevreden. De doffer en de duivin broeden samen de eieren uit. Na ongeveer 21 dagen komen de jongen uit het ei. Een jong doet er 15 tot 24 uur over om uit het ei te komen. het is nooit goed het jong daarbij te helpen, hij moet het zelf doen. De eerste vijf levensdagen wordt het jong door de ouders gevoerd met kropmelk. Tijdens het broeden wordt er in de krop van de ouders kropmelk gevormd. Na vijf dagen worden er ook wat voorgeweekte granen aan de kropmelk toegevoegd. De duif is het snelst groeiende dier ter wereld. Als ze een week oud zijn wegen ze al tien maal hun geboorte gewicht. Na 25 dagen mogen de jongen bij hun ouders weggehaald worden. Let er dan goed op dat ze uit de drinkbak leren drinken.  

  Jongen duiven één paar dagen oud        Jongen duiven 14 dagen oud
        Jongen duiven één paar dagen oud                                                ongeveer 14 dagen 

Duivengedrag.
Duiven leven in het hok niet in een bepaalde rangorde samen. De ene duif heeft geen hogere status dan de andere. bij de duiven draait alles om het nest. De zwakste duivin kan de sterkste doffer uit haar nest jagen. Op hun eigen nest zijn alle duiven machtig. Het hok is gemeenschappelijk gebied waar niemand de baas is. Duiven zijn groepsdieren die echt het contakt met soortgenoten nodig hebben om op een goede en normale manier te kunnen leven. Alleen in een kooitje is een duif vreselijk ongelukkig. Duiven houden van zonnebaden en waterbaden. In de zon gaan ze lekker op hun zij liggen met de vleugels gestrekt en na verloop van tijd draaien ze eens om. ze worden er rustig van. Een waterbad nemen de duiven het liefst als het regent want bij zonnig weer gaat hun voorkeur uit naar zonnebaden. Van het waterbad maken ze een waar feest. De vleugels worden over het water gespreid en de kop gaat op en neer om het water over de nek en de rug te laten lopen. Na de zon en het water is het natuurlijk tijd geworden weer eens wat aandacht aan het poetsen van de veren te besteden. Duiven kunnen wel kunnen wel geluiden produceren, maar deze zijn van ondergeschikt belang. Voor het overbrengen van informatie worden vooral de bewegingen van het lichaam gebruikt.

  Badende duiven